Liberica kávébab
A Liberica kávébabok különleges világa egészen izgalmas! Nyugat- és Közép-Afrikából származnak, Libériával az élen. Mi teszi őket egyedivé? Először is, virágos aromájuk és füstös, erőteljes ízük van, ami igazán maradandó benyomást kelt. Érdekesség, hogy a Liberica kávébabok a világ kávétermelésének mindössze 2%-át teszik ki – igazi ritkaságbak számít!
Történelmileg kevésbé voltak ismertek, amíg az 1800-as évek végén, a Délkelet-Ázsiában történt Arabica növények pusztulását okozó gombafertőzés miatt népszerűvé nem váltak. Ez a „kávérozsda” néven ismert fertőzés tette ismertté a Liberica babokat.
A Liberica növények nagyobbak, mint az Arabica vagy Robusta fajták, kávécseresznyéik pedig igen változatosak mind méretükben, mind formájukban és megjelenésükben. A kávétermesztő farmerek örömére forró és párás klímában is jól érzik magukat, így Malajziában és a Fülöp-szigeteken különösen kedveltek.
Milyen az íze? A Liberica kávé híres a megosztó ízéről – vagy imádod, vagy nem szereted. Az ízprofilját gyakran mogyorósnak, fásnak és markánsnak írják le, ami igazán különleges élményt ad a kávézóknak. Azok számára viszont, akik a lágyabb kávékat részesítik előnyben, túl intenzív lehet.